Thursday, January 28, 2010

Shifter Baru...errrr...Lama Untuk Rock n Blues

Singgah sekejap di kedai ABC Uncle Ong waktu balik dari kayuhan Kuala Selangor rupanya tidak sia-sia. Satu set shifter lama ikut balik bersama aku.


Shifter Shimano ST-EF28 ezi-fire
Shifter bertakah 7 kelajuan ini masih berfungsi dengan baik. Rupa luaran memang gagal. Warna asal kuning sudah jadi usang kusam. Bahagian besi sudah berkarat sedikit. Namun itu yang membuat aku jadi lebih teruja untuk cuba membuktikan sesuatu.


Shifter Shimano ST-EF28 ezi-fire - selepas mendapat terapi "gosok, jangan tak gosok"
Biasalah aku, kalau barang sudah di tangan, memang tapak tangan terasa gatal. Aku yang bercadang untuk berehat dan tidur awal kerana dah seharian berkayuh, jadi gatal tangan nak kelebek shifter itu. Mungkin gatal tangan dah masuk tahap kronik kerana aku membaraikan semua komponen termasuk mekanisma dalamannya. Kemudian, terpanik seketika kerana tak tau nak pasang balik. Mujur setelah penat berhempas pulas hingga tersengguk-sengguk, berjaya juga dipasang balik.

Selama 3 hari shifter itu diberikan terapi gosokan. Warna asal digosok hingga hilang ghaib. Kemudian komponen di gosok berulang kali dengan kertas pasir grit 800, 1000, 1500 dan 2000, dan lumuran Autosol. Teknik ini aku belajar dari Bro Kuwahara yang memang handal bab gosok menggosok dan cat mengecat. Hasilnya, terserlah warna alu bogel yang memberikan lebih kesan retro kepada shifter ini. Sesuai dengan tema RnB.


Sebelum...shifter kombo Shimano ST-EF297

Selepas - Shifter kombo Shimano ST EF28

Shifter siap bergosok, memancar kilat warna alunya. Shifter asal ST EF297 yang berwarna hitam dan kelihatan "plastik" direhatkann dari tugas. Shifter ST EF28 mengambil singgahsana di atas bar hendal. ST EF28 ini kelihatan lebih cocok dengan rupa luaran RnB. Bagaimana pula prestasinya? Bolehkah orang lama ini berfungsi? Nyata usia bukan faktor penentu. Tukarannya tepat dan pasti dengan bunyi klik-klik padat dan padu. Tapi awas...shifter ini bukan untuk weight weenie. Ia berat kerana badannya padat!GO RETRO!!!

No comments: