Thursday, August 04, 2011

Perengkuh Torque Bike Hand


Perengkuh torque Bike Hand YC-617-2S.

P erengkuh??? Mana pulak bang chik dapat istilah ni? Ha...istilah bukan main-main, bukan rekayasa sendiri tau. Memang diangkat daripada kamus istilah DBP. Anda boleh semak di sini. Dah percaya???

Anda biasa tengok catatan pada alat dan komponen basikal yang tertera bacaan 10Nm. Apa maksudnya tu? Secara mudahnya, maksudnya bolt yang mengikat komponen tersebut tidak boleh diketatkan lebih daripada 10Nm. Nm tu disebut newton-meter. Tandaan itu bukan saja-saja suka-suka dibuat oleh pengeluar komponen. Sebaiknya had pengetatan bolt perlu mematuhi had yang disarankan. Sering berlaku komponen retak akibat terlebih rengkuhan (over torquing).

Untuk mendapatkan bacaan torque yang betul, perlu ada alat ini. Kalau tidak, main agak-agak ikut berapa urat lengan yang timbul masa mengetatkan bolt. Memang tak tepat melainkan kalau anda mekanik super-pro.

Saya memang dah lamaaaaaa teringin sangat alat perengkuh torque ni. Jenuh dah mencari, tak berjumpa yang harga mesra poket. Mujur ada kawan si Abra ni yang terjumpa kemudian tercerita pulak. Apa lagi, peluang ini tidak dipersiakan. Sedang orang lain sibuk dengan baju raya, aku bantai beli tool raya. Heh...heh. Mem jangan marah aaaaa...Elok sangat ada tool ni. Sebulan cuti kayuh, boleh guna masa untuk torque correction. Konon!

Jom kita tengok perati dekat sikit alat perengkuh torque ni...

Inilah tonggak atau tulang belakang kepada alat perengkuh torque ini. Panjang 204mm dan berat 350gm. Terbahagi 3 bahagian - kepala ratchet, batang tengah dan penggenggam.
Bahagian penggenggam. Bahagian ini jugalah yang menjadikan alat ini perengkuh torque. Tahap kekuatan rengkuhan (torque) di dail di sini. Pendailan dibuat dengan memulas penggenggam. Pulas ikut jam untuk tambah, lawan jam untuk kurang. Penanda merah dengan senggatan yang mudah dilihat memudahkan penggunaan. Orang rabun dekat macam sayapun boleh nampak. Julat torque ialah 2Nm - 24Nm. Cukup untuk kegunaan sebuah basikal.
Kepala perengkuh dengan ratchet dua hala. Kepala bersaiz 1/4. Serasi dengan mana-mana penyesuai bit dengan saiz yang sama.

Set bit aka kepala sekeru (walaupun bukan semuanya sekeru) yang datang sekali dengan set ini. Bike Hand memberikan bit hex allen saiz 3,4,5,6, 8 dan 10. Turut memeriahkan perbarisan kawad cam bit ialah satu bit torx saiz 25. Torx saiz 25 ini biasa digunakan untuk bolt cakera brek. Tidak ada bit untuk pemutar sekeru leper atau philip. Kalau nak jugak, pandai-pandailah pergi cari sendiri kat kedai tupperware. Kenapa? Tak percaya? Sayapun tak percaya...

Gumbira sungguh rasa hati mendapat mainan ini hadiah kepada diri sendiri. Nak harapkan orang bagi prezen...hmmmmm, mana maunya?!!! Apapun tak boleh! Kepada kawan-kawan seperjuangan yang juga baru mendapat mainan ini - Abra, Miaomiao, Khalid xc dan lain-lain...LET"S TORQUE!!! Akmal Hizam jangan jeles yaaaaa...Yum...yum...sedapnya torque wrench panggang.

5 comments:

Anonymous said...

Bang,

Kat mana beli? dah lama jugak mencari mainan ini... terima kasih

BC KeLoLo said...

Kawan saya tolong belikan. Dia beli kat Sen Aik katanya. Check out sen aik kat sini http://senaiktrading.blogspot.com/

Akmal Hizam said...

Oh, jeles semestinya.
Apa lagi tools yang BC belum ada lagi tu? Rasa macam dah lengkap je tu ekk.

Xplorer said...

Boss,

Berapa harganya ? TQ.

KeLoLo said...

Xplorer, Harga RM170