Saturday, November 22, 2008

Basikal Farhan

Farhan
Ini Farhan. Dia baru berumur 7 tahun. Dia sangat suka berbasikal kerana ayahnya juga seorang yang sangat sukakan basikal. Abang-abangnya juga suka basikal. Ibunyapun suka basikal. Kakaknya juga sukakan basikal. Adiknya yang berumur 3 tahunpun sukakan basikal. Hanya bibik saja yang tidak sukakan basikal.


Ini pulak basikal Farhan. Basikal besi biasa saja. Saiz 24inci. Basikal ini kira baru jugak lagi. Dibeli lepas raya kat kedai Uncle ABC. Basikal ini Farhan tunggang ke sekolah setiap hari sekolah. Hanya apabila Farhan ponteng atau tidak sihat saja dia tidak berbasikal ke sekolah. Basikal ini dibeli dengan duit raya Farhan. Tetapi, sewaktu membeli basikal ini, duit raya Farhan cuma ada enam puluh ringgit dan sen-sen. Farhan cakap basikal dia harga dua ratus lebih. Bila ditanya macam mana duit raya enam puluh ringgit dan sen-sen boleh beli basikal harga dua ratus lebih. Dia hanya senyum tersipu-sipu. "Tanya ayahlah...", jawabnya ringkas. Ayah Farhan enggan ditemuramah untuk menjelaskan perkara tersebut.

Farhan cakap basikal ini berat. Dulu, gearnya susah nak tekan. "Ayah dah tukar sifter tu...", cerita Farhan. "Crankpun ayah dah tukar. Tengok ni, dah pakai quick rilis...", sambung Farhan lagi sambil menunjukkan quick release pada seat postnya. "Brek diapun dah tukar Dulu brek tak berapa makan. Sekaran brek makannnn sangat...", cerita Farhan tanpa di pinta. "Nanti nak suruh ayah tukar forklah...Sekarang gegar kuatttt sangat. Sampai goyang-goyang kepala...", sambil kepalanya digoyang-goyang.

Farhan terus menunjukkan basikalnya sambil meneruskan cerita."Ni tengok stem nipun dah tukar. Hendalpun tukar..." Pot pet pot pet...."Eh...pak cik nak ke mana tu? Farhan belum abis cerita lagi...Pak cik...pak cik?".

1 comment:

Akmal Hizam said...

hehe... i like this narration.
lawak gile.
i think my kids' bikes will eventually be having only the frames (and forks) as the original parts too.
happy riding, Farhan.