Saturday, October 13, 2012

Bagaimana Membuka Dan Memasang Fork


AKUTAKJANJI (Baca ini dulu!!!) Penulis bukan orang yang berpengalaman dalam MTB, sekadar suka mencari, menyelidik, menyibuk dan mencuba sendiri. Penulis TIDAK bertanggungjawab sekiranya pembaca mengalami kemalangan, kecederaan, kerosakan harta benda dan wang ringgit akibat mengikuti saranan daripada artikel penulis. Apa-apa hal sendiri tanggung. Penulis juga mengalu-alukan kritikan, teguran, pembetulan dan seumpamanya untuk penambahbaikan artikel ini untuk manfaat semua. Untuk rujuk silang komponen yang disebutkan dalam artikel ini, pembaca boleh merujuk Anatomi Sebuah Basikal Gunung.
Sesetengah gambar di dalam makalah ini diguna tanpa izin. Kalau empunya hakcipta merasakan saya tidak patut gunakan gambar-gambar tersebut, sila maklumkan.
Some of the pictures used in this article are used without permission. If the copyright owner feel offended by this, please contact me so that I can remove it.

Di utara ia dipanggil SEMANGGANG. Di sebelah tengah dan selatan, ia dipanggil SEPIT UDANG. Di sebelah pantai timur, tak tau la pulak saya. Dipanggil fork kot? Kali ini kita akan berkongsi cara-cara bagaimana menyalin semanggang. Membuka yang lama dan memasang yang baru. Dua tatacara dalam satu.

Panduan ini akan menunjukkan cara-cara bagaimana menukarkan semanggang. Ia akan dipecah dua. Pertama, cara-cara membuka. Kedua, cara-cara memasang. Pelarasan dan penalaan tidak termasuk dalam cerita ini.


...SEBELUM MEMULAKAN
Sekiranya semanggang yang akan dipasang adalah semanggang terpakai dan steerer tubenya sudah berpotong, pastikan panjang steerer cukup untuk dimasukkan ke basikal anda.


ALATAN YANG DIPERLUKAN
Sebelum ditunjukkan cara-cara, kita tengok dulu apa alatan yang diperlukan untuk kerja-kerja membuka dan memasang semanggang.
  • allen key
  • tukul getah (rubber mallet)
  • gris
  • sawing guide
  • gergaji besi
  • kikir
  • pemotong kabel


CARA-CARA MEMBUKA DAN MEMASANG SEMANGGANG
Langkah Tindakan
1
Buka top cap pada penutup steerer.


2
Longgarkan bol yang megikat stem. Bila sudah cukup longgar, cabut stem bersama dengan bar hendal dan kaum kerabatnya daripada steerer.

3

Buka brek depan. Perhatikan kabel/hos brek. Jika ada bahagian yang diikat pada semanggang, bukakan. Sekiranya ada meter kelajuan jenis wayar, tanggalkan juga daripada kaki semanggang.
4
Cabut stem daripada tiub steerer bersekali dengan bar hendal.  Bar hendal tidak perlu diceraikan daripada stem.
5

Keluarkan spacer.

6

Keluarkan seal dan compression ring set kepala.

7
Cabut semanggang daripada basikal.

Selesailah kerja membuka semanggang daripada basikal.  Teruskan ke langkah seterusnya sekiranya anda ingin memasang semanggang.

8
Keluarkan crown race daripada semanggang yang dicabut.


Abaikan langkah ini jika anda ada crown race lain.


Nota :  Crown race di dalam illustrasi adalah jenis "terputus".  Mudah saja mengeluarkannya.  Untuk yang jenis bulat, mengeluarkan crown race mungkin agak sedikit mencabar kerana crown race jenis bulat melekat kuat pada crown.
9
Pasang crown race ke semanggang baru.
Minyakkan crown race dengan sedikit minyak gris.

Untuk memudahkan kerja, pasang tayar depan pada semanggang baru.

Nota :  Crown race di dalam illustrasi adalah jenis "terputus".  Mudah saja memasangnya.  Untuk yang jenis bulat, memasang crown race agak lebih  mencabar kerana crown race perlu diketuk masuk sehingga rapat pada crown.
10

Masukkan semanggang baru ke basikal.  Jolok tiub steerer dari bawah melalui lubang pada set kepala hingga tembus ke atas.


Pastikan kemasukan sempurna dengan crown race masuk rapat dengan set kepala seperti di gambar kanan.
11
Pasangkan kembali compression ring dan top seal set kepala. 

Nota : Pastikan compression ring dimasukkan dengan sempurna ke celahan di antara tiub steerer dan bearing.

12

Pasangkan kembali spacer.

Nota : bilangan spacer yang hendak dipasang bergantung kepada tinggi mana stem yang anda kehendaki.  Pemasangan spacer adalah mengikut pilihan dan selera anda.
13
Pasangkan kembali stem berserta dengan bar hendal.
14

Tandakan aras atas stem dengan menggunakan pen marker atau yang seumpama.

Cabut stem selepas penandaan dibuat.
15
Berpandukan tandaan tadi, buat satu lagi tandaan kira-kira 5mm di bawah tandaan pertama.  Tandaan kedua ini akan menjadi panduan untuk memotong tiub steerer.
16

Berpandukan tandaan kedua tadi, pasangkan "sawing guide" supaya tempat gergaji setentang dengan tandaan kedua.

17

Gergaji tiub steerer menggunakan gergaji besi.


Nota :  Apabila hampir putus, teruskan menggergaji dengan cermat dan elakkan daripada mematahkan tiub steerer untuk mendapatkan pemotongan yang rata.

Tiub steerer siap dipotong
 
18
Gunakan kikir untuk melicinkan permukaan yang dipotong tadi.
19
Pasang star-nut.  Bol di dalam gambar bukan bol yang akan digunakan untuk mengunci top cap.  Ketuk pada bol supaya ketukan sekata dan star-nut masuk dengan sekata ke dalam lubang tiub steerer.  Ketuk sehingga kelopak atas star-nut berada kira-kira 5mm di dalam tiub steerer.
 
20

Pasang kembali stem dan bar hendal pada tiub steerer.  Laraskan supaya stem selari dengan tiub atas.
21

Pasang top cap.  Ketatkan bol pengikat sehingga terasa rintangan.  Angkat bahagian depan dan periksa pergerakan steering supaya tidak terlalu longgar atau tidak terlalu ketat.  Ketatkan atau longgarkan bol untuk mendapatkan pergerakan steering yang paling sedap.
22

Ketatkan bol pengikat stem.  Ketatkan bergilir-gilir bol atas dan bol bawah untuk mendapat cekaman yang kemas.
23

Pasang brek depan.

Selesai kerja-kerja pemindahan semanggang. 

Semanggang ada remote lockout?  Kalau ada, teruskan dengan langkah seterusnya.  Kalau tidak, tunggu apa lagi, pergilah pandu uji semanggang baru.  Eh...nanti dulu, semanggang perlu disetup sebelum digunakan.  Bab setup tidak termasuk dalam panduan ini.  Jumpa lagi dalam siaran lain berkenaan setup dan penalaan semanggang.
24


Pasang tuas remote lockout.

Pasang tuas di bar hendal sebelah yang ada tuas lockout pada semanggang.  Kalau nak sebelah lainpun boleh.  Awak punya sukalah.  Basikal awak.
25


Potong housing kabel untuk kabel remote lockout.
26


Buka penutup tuas lockout pada semanggang.
27


Longgarkan bol pengikat (A).  Masukkan kabel melalui lubang pada (B).

Pastikan tuas remote dilepaskan.  Tarik kabel dan kuncikan kabel dengan mengetatkan bol (A). 
28

Pasang balik penutup tuas lockout pada semanggang.

SELESAI!!!

No comments: