Thursday, February 23, 2012

Jamboree Sudah Maree!

Masa sekolah dulu, kalau sebut jamboree, fikiran mesti terus nampak pengakap.  Pengakap saja yang biasa berjamboree ni.  Bila mula main MTB pada awal 2006, dengar la pulak jamboree MTB.  Terasalah peliknya...Sebab dok terbayang dalam kepala jamboree ni macam acara berkhemah gitu-gitu.  Apa barang pergi berkhemah dengan MTB.  Nasib baik tak terhambur keluar dari mulut.  Simpan dalam hati saja sambil tu menggoogle cari maklumat pasal jamboree MTB.  Ooooo...macam gitu gayanya jamboree MTB.

Sekitar 2006 dan 2007 kegiatan MTB belum menular macam sekarang.  Nak nampak orang main MTB agak susah.  Jamboree lagilah payah.  Dalam setahun adalah satu atau dua jamboree saja.  Yang paling sohor waktu itu ialah PCC Presidential Ride dan Kayuh Lasak.  Ini dua jamboree kira otailah dari segi penganjuran jamboree.  Dengan berkembang teknologi maklumat, sebaran program jamboree jadi lebih mudah.  Penganjur biasanya akan membuka laman web atau blog untuk hebahan jamboree mereka.  Untuk melihat apa jamboree yang ada, saya suka merujuk laman blog Malaysia Cycling Event yang dikendalikan oleh Adi Harriman.  Setakat ini, blog ini adalah sumber rujukan terbaik dan terlengkap untuk semua acara kayuhan di Malaysia.

Eh...dah melalut la pulak.  Kes ambik switchback off camber la ni.  OK, Nak cerita dulu apa itu jamboree dalam konteks aktiviti MTB.  Kalau boleh di definisikan jamboree MTB tu lebih kurang "Himpunan beramai-ramai para pengayuh MTB di bawah kelolaan penganjur untuk berkayuh pada satu laluan yang telah ditandakan sama ada dalam bentuk perlumbaan atau bukan perlumbaan".  Boleh la kot definisi macam tu.

Perkara-perkara lain yang biasa ada dalam sesuatu jamboree ialah:-
 • yuran penyertaan.  Setakat posting ini ditulis, yuran piawai untuk kebanyakan jamboree ialah RM50.
 • Cenderahati.  Biasanya sehelai jersi basikal, atau kemeja-T dan beberapa barangan iringan lain.  Istilah biasa digunakan ialah "goodie".
 • jarak laluan sekitar 40km - 50km dengan adunan jalan tar dan denai.  Jalan tar biasanya dalam peratusan kecil sekitar 10-20 peratus.
 • format kayuhan sama ada fun ride, perlumbaan atau gabungan keduanya.  Kayuhan fun ride ni kayuhan seronok-seronok.  Sapa nak belasah pecut, belasahlah.  Tiada hadiah untuk mereka yang sampai dahulu melainkan rasa megah dan puas.  Untuk format perlumbaan, speed is the need.  Biasa disediakan hadiah yang tak kurang lumayan.  Kalau anda bukan pelumba, masih boleh ikut serta.  Tiada masalah untuk berkayuh kelajuan santai.   
 • Laluan dipecahkan kepada beberapa peringkat dan ditandakan dengan checkpoint.  Juga ada laluan "ayam" untuk mereka yang tidak lalu lagi untuk berkayuh untuk kembali ke tempat permulaan dengan lebih cepat.  Sayugia diingatkan, memang tiada ayam - sama ada goreng atau panggang dihidangkan untuk mereka yang mengambil laluan "ayam" ini.
 • pingat untuk mereka yang berjaya menamatkan kayuhan.  Kadang-kadang diberi juga sijil penyertaan.  Anda tulislah sendiri nama anda pada sijil yang diberikan.
 • Nombor plet untuk peserta.  Yang ini penting ni sebagai pengenalan peserta sah.  Juga untuk menampal sticker checkpoint sebagai pengesahan yang anda adalah peserta sah yang telah bersusah payah berkayuh untuk sampai ke checkpoint.  Bila sticker penuh ditampal, bolehlah dijadikan bahan bermegah.  Kalau tak cukup sticker, siap laaa...anda pulak boleh jadi "bahan".  Rujuk point di atas yang menyebut tentang laluan "ayam".
 • Hadiah untuk pemenang kadang-kadang disediakan.  Biasanya, untuk jamboree bukan perlumbaan, hadiahnya tidak lumayan berbanding dengan jamboree dalam format perlumbaan.
 • Dan yang paling ditunggu-tunggu ialah acara cabutan bertuah.  Hadiahnya agak lumayan bergantung kepada siapa penganjur dan siapa penaja.  Pastikan anda memenuhi syarat-syarat untuk layak menyertai cabutan bertuah.
Itu sedikit sebanyak pengenalan kepada jamboree MTB.  Kita maju seroda dua lagi dengan sedikit panduan dalam memilih jamboree mana untuk disertai.  Seperti yang disebut di awal tadi, dahulunya hanya ada satu dua jamboree saja dalam setahun.  Dalam tempoh dua tiga tahun kebelakangan ini, sejajar dengan bertambahnya bilangan pengayuh, penganjuran jamboree juga bertambah.  Jadi, mana satu nak dipilih?  Saya kongsikan sedikit panduan berdasarkan pengalaman sendiri.
 1. Siapa penganjur?  Ini sangat penting.  Pilihlah penganjur yang punya reputasi baik dalam penganjuran.  Kalau penganjur baru pertama kali, harus hati-hati.  Takut berlaku masalah dari segi urus tadbir acara.  Masalah umum seperti bekalan air tidak mencukupi.  Sajian makanan tidak mencukupi.  Tandaan trail yang tidak cukup dan mengelirukan.  Penyediaan goodie yang tidak mencukupi dan tidak menepati masa dan berbagai masalah lagi.
 2. Jarak tempat jamboree.  Nilaikan sama ada berbaloi untuk mengangkut basikal berpuluh malah beratus kilometer untuk menyertai jamboree.  Kalau jaraknya jauh, anda mungkin perluk mengambil kira perkara lain seperti tempat bermalam, kos pengangkutan dan sebagainya.  Kalau berbaloi silakan.
 3. Keterangan laluan.  Penganjur yang baik akan memberikan keterangan laluan.  Berapa jauh kayuhan, komposisi peratusan laluan, berapa ketinggian (baca : penderaan) perlu ditempuh, bagaimana tahap kesukaran laluan dan yang seumpama.  Gambaran ini boleh membantu peserta menilai sama ada keupayaan diri sesuai atau tidak dengan laluan.  Saya perhatikan aspek ini kurang diberi perhatian.  Akibatnya, ramai yang merungut bila berada di dalam denai.  Saranan saya, agak-agak bila nak lipih jamboree mana untk disertai.  Sesuaikan laluan yang bakal ditempuh dengan keupayaan diri. Kalau teragak, tapi pergi jugak, jangan merungut menyalahkan orang lain.  Anda sudah diberi amaran.
 4. Selidik juga trend cuaca untuk tempat jamboree dan masa jamboree akan dibuat.  Saya cukup tak gemar kalau terpaksa berkayuh (menolak basikal) dalam denai berselut.  Jerih dan payah dan hilang keseronokan jamboree.
Cukup dulu untuk perbincangan kali ini.  Akan di sambung pada masa hadapan untuk bab persediaan ke jamboree, tindakan semasa dalam jamboree, adab-adab di dalam denai dan hal-lain lain yang berkaitan.  Barang diingat, catatan ini adalah berdasarkan pemerhatian dan pengalaman saya.  Mungkin ada cacat dan cela.  Boleh komen secara berhemah untuk kebaikan bersama.

Selamat berjamboree!!!.

Untuk pergi ke bahagian 2 klik sini
Untuk pergi ke bahagian akhir klik sini

2 comments:

Akmal Hizam said...

syabas, BC.
Panduan yang kemas dan jitu.
Awaiting the next installation.

Akmal Hizam Abd Hamid said...

Memandangkan kesemua 3 bahagian tulisan yang sangat berguna ini telahpun siap, saya cadangkan agar pautan untuk bahagian kedua dan akhir diletakkan di akhir tulisan ini.
Teruskan berkongsi ilmu, Bang Chik!