Tuesday, September 01, 2009

Menukar Frame - Beberapa Pertimbangan

Menukar frame satu perkara lazim bagi pembasikal. Biasa dibuat untuk mencari lebih kesesuaian, menaiktaraf ke frame yang lebih baik atau bertukar disiplin kayuhan, dari XC ke DJ misalnya. Biasa juga untuk peralihan dari ekor keras ke ekor lembut atau sebaliknya. Bertukar frame satu proses besar yang mengujakan. Macam nak pindah rumah baru! Maka prosesnya tidak boleh terburu. Harus teliti. Apatah lagi kalau bajet terhad. Kalau duit berkepuk, tak payah terus membaca...

Saya suka berkongsi beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan dalam menukar frame. Ini perlu supaya proses pertukaran berjalan lancar dan segala halangan dan rintangan awal dapat dikenalpasti dan diatasi. Kalau tidak, boleh tersangkut proses peralihan. Potong stim! Perbincangan terhad kepada MTB sahaja. Saya kurang arif dengan basikal lumba. Mungkin akan terdapat bermacam kekurangan dalam perbincangan ini, silakan bagi komen tokok tambah supaya menjadi panduan berguna untuk semua.

Kita akan lihat beberapa aspek yang perlu diberi pertimbangan dalam menukar frame dengan melihat komponen-komponen pada frame yang berbeza-beza. Kita sorot dari depan basikal membawa ke belakang, membandingkan frame lama dengan frame baru yang bakal ditukar.

SENARAI SEMAK UNTUK PERTUKARAN FRAME
NO ITEM HURAIAN RUMUSAN
1 Set Kepala (headset) Terdapat 2 jenis set kepala yang biasa. Set kepala A atau set kepala integrated. Perhatikan sama ada set kepala frame baru sama seperti set kepala frame lama. Kalau frame baru set kepalanya tak sama, alamat kena masukkan set kepala dalam bajet. Kalau sama, selamat. Ataupun frame kena dicari lain.
2 Saiz Diameter Tiub Kepala Terdapat 2 jenis saiz diameter tiub kepala yang biasa. Saiz 1 1/8" dan saiz 1.5" pada jentera-jentera tugas berat terutama Cannondale. Kalau frame baru saiz diameter tiub kepalanya tak sama, alamatnya set kepala juga perlu ditukar. Kena masukkan set kepala dalam bajet. Sedikit tambahan untuk saiz tiub kepala 1.5", cuba dapatkan penyesuai untuk 1 1/8".
3 Panjang Tiub Kepala Panjang tiub kepala akan menentukan sama ada steerer tube fork anda mencukupi untuk boleh dipindahkan ke frame baru. Ukur panjang dari mangkuk bawah set kepala hingga ke atas stem dan bandingkan di antara kedua frame. Kalau frame baru memberikan panjang yang lebih daripada frame lama, satu petanda yang fork anda mungkin tak sesuai dengan frame baru. Anda mungkin terpaksa tukar fork, atau lupakan saja frame baru itu.
4 Kabel Panjang kabel perlu disemak untuk menentukan sama ada kabel sesuai untuk frame baru. Anda perlu lebih teliti kalau anda menggunakan brek hidrolik kerana menukar kabel/hose brek hidrolik tidak semudah pada brek mekanikal. Juga perhatikan sama ada housing kabel jenis tutup separuh-separuh atau tutup semua. Kalau bertukar daripada frame ekor keras ke ekor lembut, peratus kebarangkalian untuk mengganti kabel agak besar. Kabel boleh dikira komponen basikal yang pendek hayatnya. Ketidakserasian kabel di antara frame lama dengan frame baru mungkin tak menjadi hal sangat. Elok ditukar saja kabel gear dan brek kalau usia sudah melebihi 6 bulan.
5 Steerer Tube Fork Berkait rapat dengan panjang tiub kepala dan saiz set kepala. Termasuk dengan tinggi stem. Senang cerita , sebut stack height la. Steerer tube yang terjulur melepasi set kepala, kena bagi cukup ruang untuk stem mendakap dengan berkesan. Kalau panjang steerer tube tak mencukupi untuk memberikan pegangan yang cukup, boleh cuba cari set kepala yang lebih nipis, stem yang lebih nipis. Kalau tak menjadi jugak, tukar fork baru.
6 V-Brake Boss Pancang pada fork dan frame untuk dipasangkan angkup v-brake. Sesetengah fork dan frame baru memang tidak dipasang dengan pancang ini. Kalau anda memang peminat tegar V-brake, Kalau fork dan frame tiada pancang tiang untuk pasang V-brake, lupakan sajalah. Atau...dah sampai masa berhijrah ke disc brake?
7 Tiub Pelana (Seat Tube) Tiub pelana ini satu lagi elemen penting sebab saiznya pelbagai dan mempengaruhi beberapa perkara lain, iaitu;
  • batang pelana (seat post)
  • pengunci batang pelana (seat post collar)
  • pendakap FD (FD clamp)
Berubahnya saiz tiub pelana, akan menyebabkan tiga perkara yang berkaitan berubah. Sama ada cuba kekalkan saiz tiub pelana atau bersedia untuk melabur lagi. Sekiranya ingin beralih dari ekor keras ke ekor lembut,perhatikan juga bahagian ini. Sesetengah rekabentuk frame ekor lembut tidak mempunyai tiub pelana. T-Bolt misalnya. FD yang digunakan ialah jenis plat atau E-Type yang melekap pada braket bawah. Perhatikan juga rekabentuk cantuman tiub pelana, palang rantai dan tiub bawah. Ada beberapa rekabentuk yang memerlukan FD jenis top clamp.
8 Cengkerang Braket Bawah (BB Shell) Perumah yang memegang braket bawah ini datang dalam 2 saiz umum, 68mm atau 73mm. Jika anda menggunakan braket bawah jenis luaran (external) seperti pada sistem Hollowtech II,Giga X atau sistem lain yang seumpama, masalah cengkerang BB yang berbeza boleh diselesaikan dengan beberapa keping spacer. Kalau braket bawah anda dari sistem Hollowtech, ISIS, Octalink dan yang seumpama, anda akan berhadapan sedikit kesukaran. Garisan rantai anda akan lari menyebabkan tukaran gear terjejas. Anda boleh cuba membetulkan masalah dengan beberapa spacer atau ganti engkol anda!
9 Braket disc brake belakang Braket ini terletak di palang rantai sebelah kiri belakang berhampiran dropout. Kebanyakan frame baru semuanya mempunyai "telinga". Kalau anda memeng menggunakan disc brake,"telinga" tu wajib ada. Awas kalau anda nak bertukar ke frame rekaan lama.Mungkin "telinga" tak wujud dan anda perlukan aksesori tambahan untuk memasang disc brake belakang anda

Itulah sedikit sebanyak yang saya dapat kongsikan dalam nak menukar frame. Sesetengahnya dari pengalaman "terkena" sendiri. Kalau ada yang tertinggal, kurang tepat dan sebagainya, tolong la tokok tambah. Jangan segan silu. Mungkin lepas raya dapat banyak duit raya, boleh la tenang-tenang upgrade frame.

3 comments:

norizzuddin said...

BC, akan ku nantikan update dgn penuh setia dan teruja.

zan-KX said...

BC,
saiz seat tube juga boleh spoil bila kena tukar seat post..
tp tak la mahai sgt benda tu..
panjang top tube juga tidak sama antara jenama w'pin frame sama saiz.. bole kantoi stem plak

KeLoLo said...

Zan,

Ya betui! Ish...kalau nak dihalusi bab tukar frame ni, 3 hari 3 malam tak habis.