Tuesday, February 26, 2008

Asal usul perkataan BASIKAL

Dipercayai basikal yang awal dicipta oleh orang Perancis anak beranak bernama Pierre dan Ernest Michaux sekitar 1860-an. Pada masa itu, basikal tiada nama. Orang hanya memanggil basikal sebagai kenderaan dua roda atau tiga roda pada masa itu.

Ciptaan itu telah menawan hati seorang pengembara Perancis bernama Gerard de Pardieu. Gerard telah membawa kenderaan dua roda yang menggegarkan otak itu belayar bersama beliau sehingga ke India. Tiba di India, kenderaan beroda dua itu telah mendatangkan kehairanan kepada orang India dan juga orang Inggeris yang menjajah India ketika itu.

Antara yang paling teruja ialah seorang penjual todi bernama Veloo. Veloo ini terkenal dengan kepandaiannya membodek dan mengayat. Dek kerana berkenan dengan mesin beroda dua itu yang teramat sangat, Veloo menggunakan segala kemahiran membodeknya untuk mendapatkan kenderaan beroda dua itu dari Gerard. Veloo telah membelanja Gerard minum todi sehingga mabuk. Bila Gerard sudah mabuk, tanpa sedar Gerard telah menyerahkan kenderaan beroda dua itu kepada Veloo. Segalanya sudah terlambat bagi Gerard bila kenderaan beroda dua itu berpindah milik secara paksa kepada Veloo. Marahalh Gerard, namun tiada gunanya. Akan Veloo pulak tersangatlah suka hati kerana berjaya mencipetkan Gerard...Kenderaan beroda dua itu kayuhnya ke sana ke mari tanpa perlu risau membayar tol walaupun ketika lalu di depan rumah ketua kampung yang bernama Samy.

Cuma bila Veloo terserempak dengan Gerard di akan kayuh laju-laju kerana setiap kali terserempak, Gerard akan berteriak "Velocipet...velocipet...velocipet"...kerana marah dan geram sebab telah di"cipet"kan oleh Veloo. Teriakan itu di dengar oleh orang Perancis lain...Sejak dari peristiwa itulah maka orang-orang Perancis memanggil kenderaan beroda dua itu Velocipede mengikut pelat lidah mereka sebagai peringatan supaya tidak tertipu lagi dengan Veloo dan keturunannya...

Pada masa yang sama, seorang British juga menaruh minat dengan kenderaan beroda dua itu. James Starling merupakan seorang jurutera yang dihantar berkhidmat di bawah panji-panji Queen's Service. Kebetulan pada masa itu tempoh perkhidmatannya hampir tamat dan dia akan kembali ke bumi England.

Idea dari Velocipede itu dibawa balik ke England dan berbekalkan pengetahuannya membuat beberapa pembaikan ke atas velocipede dari Perancis. Rekaan Starling dikenali dengan nama Penny Farthing. Punya la panjang dan payah nak sebut. Nama Penny Farthing kekal untuk sekian lama sehingga seorang pegawai British membawa penny farthing ke Malaya pada penghujung 1890-an. Sir James Oliver Twist telah ditugaskan berkhidmat di utara Malaya, di daerah Yan, yang terletak di tepi pantai dan berhampiran kaki Gunung Jerai.

Sir James telah menjadikan penny farthing sebagai kenderaan utama untuk meronda sekitar jajahan. Kali pertama penny farthing itu dipertontonkan kepada umum, menjadi perak dan jakunlah sekalian orang Yan. Ramai yang berkerumun. Bertambah kagum bila mereka lihat yang kenderaan itu mempunyai 2 roda tetapi tidak terbalik bila berjalan. Terhairan-hairanlah mereka.

Bila Sir James menyandarkan basikal itu pada dinding sebuah kedai kopi, ramai yang ingin melihat dari dekat. Tidak cukup denga tengok, pakat pulak mereka memgang dan menyentuh penny farthing itu. Bila diegang terasa sejuk besi badan penny farthing. Terkeluarlah dari mulut mereka secara spontan.."Besi ka?". Maka selepas itu bersahut-sahutlah pertanyaan "Besi ka?"..."Besi ka?"..."Besi ka?".

Terdengarlah riuh rendah itu pada telinga Sir James tapi tidak diendahkannya sambil terus dia menghirup kopi tongkat ali...Maka tersebarlah kisah Sir James naik "Besi ka?" ke seluruh daerah Yan menjangkau hingga ke Gurun, Sungai Petani...Masyhurlah kisah orang putih naik "Besi ka?" yang hanya dua tayar tapi tak terbalik.

Akan Sir James pulak, tiadalah daya lagi menjawab "Buken besika..ini penny farthing", apabila setiap kali orang bertanya. Akhirnya, akurlah Sir James Oliver Twist memanggil penny farthing itu besika tapi kerana lidah pelatnya besika itu disebut basikal...

Demikianlah kununnya akan asal usul perkataan basikal itu adanya...Sama ada benar atau tidak, tidaklah penulis pastikan. Tapi bila penulis balik ke kampung penulis di Yan, itulah ceritera yang disampaikan dolu-dolu...wallahualam

No comments: