Wednesday, December 24, 2014

Kasut MTB ~ Sette Epic

Sette Epic
Dah 3 pasang kasut MTB aku rabak dalam tempoh lebih 8 tahun aku berkayuh.  Semuanya dari jenis Shimano.  Kenapa Shimano?  Sebab dia murah.  Itu saja yang aku mampu.  Puratanya sepasang boleh tahan lebih dari 2 tahun dengan lanyakan berat aku,  Kira berbaloilah untuk kasut yang harga sekitar RM200 sepasang.

Pasang pertama Shimano MT-20D.  Jenis bertali.  Diikuti dengan M085.  Jenis velcro strap dan pengunci ratchet.  Pasang ketiga M086.  Macam kebetulan pula susun atur nombor modelnya. 

Keseluruhannya, aku suka kasut Shimano ini.  Selesa dipakai.  Badannya tahan,  Sayang sedikit tapaknya yang bergetah itu dibuat berasingan daripada tapak keras bawah.  Mudah terkoyak dan tertanggal.  Masalah yang sama dihadapi oleh M085 dan M086.

Pasang ke-4 punya cerita berbeza.  Bila tapak M086 dah mula koyak dan tanggal, aku mula meninjau-ninjau prospek untuk kasut baru.  Dan kawan-kawan selalu peka dengan masalah dan cbaran yang aku hadapi.  Pian menawarkan khidmat untuk tolong beli kasut di USA bila dia pergi ke sana.  Satu tawaran yang sukar ditolak.

Pengunci ratchet
Parameter pertama aku ialah harga tidak melebihi RM250.  Strap velcro dengan pengunci ratchet.  Kebetulan pula pemergian dia pada bulan Disember.  Banyak sale berlaku.

Setelah ditinjau apa yang ada, hanya satu dua saja yang boleh disenarai pendek.  Akhirnya Sette Epic jadi pilihan.  Kasut belum dibawa beraksi di denai lagi.  Jadi belum dapat dibuat ulasan prestasi.  Kita cerita dulu tentang rupa dan sifat luarannya.

Tapak yang nampak lebih kukuh dan utuh.
Saiz 43 memang cocok dengan kaki aku.  Bukaan depannya lebar sesuai dengan anatomi kaki aku.  Bahagian tapak hadapan dilengkapi dengan 2 stud boleh tanggal untuk lebih cengkaman bila mendaki tebing berlumpur.  Strap dan ratchet berfungsi dengan baik.  Dan...aku sangat suka dengan cara Sette membuat tapak kasut Epic ini.  Tapak seolah terangkum dengan tapak dalam.  Bahannya terasa lebih keras dengan corak bunga bagai tayar traktor.  Hodoh dan garang.  Sangat sesuai untuk denai.  Kita tengok sama ada tapak Sette Epic ini boleh tahan lanyakan aku.


Datang balik ke mari untuk ulasan prestasi kasut ini.

No comments: