Wednesday, April 30, 2014

Mengesahkan Kemensah!

Kemensah cukup nostalgik bagi aku.  Kayuhan "rasmi" MTB aku yang pertama berlaku di situ...Kayuhan ke air terjun Sofea Jane dengan basikal Montana 7 speed aku.  Itu tahun 2006.  Masih teringat lagi berkayuh bersama geng-geng Fakawi - Uncle yap, Edli Long Con, Meer Farooq, Kiki, Nathan dan beberapa orang lagi yang aku tak ingat dah...

Warung.  Rahmat dengan awek Perancis...
Selepas itu Kemensah jadi gelanggang mainan utama sehinggalah berlaku beberapa kejadian yang menyebabkan aku tawar untuk ke Kemensah.  Antaranya, banyak denai yang lazat dikayuh lenyap disodok bulldozer ganas.  Pembangunan meratah hutan rimba hijau dengan ganas dan rakus... Hmmmm...Keadaan denai yang beralur di sana-sini di ratah scrambler dan ATV...membuatkan aku tawar untuk ke situ.

Setelah lebih 2 tahun tak ke sana, satu hari mendapat e-mel berserta gambar dari Uncle Yap.  Wah... nampak menarik!  Denai cantik kemas rapi.  Dihias pula dengan air terjun.  Datang kembali semangat dan keinginan untuk melawat Kemensah.

Jemputan dari Uncle Yap disambut.  Dipanjangkan juga pada kawan-kawan GLC.  Disambut dengan galak oleh Midut, Rahmat, Bahari dan Lan.  Pok Li juga bersemangat.  Faris, anakku, juga berminat.  

Gabungan GLC - KKT
Datang harinya Sabtu, 15 Mac 2014.  Untuk kayuhan lebih nikmat dan lazat aku berkayuh saja dari rumah.  Dari Melewar bertiga, aku, Faris dan Pok Li.  Kayuh menyusup sasap melalui Kampung Changkat, Gombak Setia, Genting Klang, Taman Melawati, Zoo Negara, Kemensah.  Geng Midut sudah sampai ke warung tempat berkumpul di Kampung Kemensah.  Uncle Yap juga sudah sampai...Jam 0815hrs.

Gombak League of Cyclists (GLC) disatukan dengan geng Kura-Kura Tur
bo (KKT).  GLC - Midut, Rahmat, Bahari, Lan, Pok Li, Faris dan aku sendiri.  Sementara KKT - Zainal, Yazid, Aziz, Amri dan beberapa nama lagi yang aku tak ingat. Uncle Yap jadi jambatan penghubung silaturrahim...

Baru lepas taklimat...
0830hrs, gerombolan GLC-KKT berkayuh naik ikut jalan tar Kampung Kemensah.  Pendakian lanjut menyusur kawasan kampung dan tebing sungai.  Kemudian membelok kiri ikut jalan ke kem Jinbara.  Dah banyak berbeza kawasan ini berbanding kali terakhir aku ke mari.  Berhenti rehat seketika dipenghujung jalan tar betul-betul di kaki cerun.  Cerun curam tersergam di depan.  Uncle Yap ambil kesempatan untuk bercerita sedikit tentang trail yang bakal dihadapi.  Uncle Yap memang veteran yang dah masak dan hadam dengan Kemensah...Aku ingat-ingat lupa laluan yang disebut... Bamboo Trail, Bukit Pau dan lain-lain.

Habuan pertama...
Habis cerita, bukit curam
diterjah.  Muka denai kering dan berdebu.  Salah terjah tayar depan terangkat.  Takpun tayar belakang berpusar setempat.  Aku macam biasa, kayuh-kayuh berhenti kunun untuk ambil gambar.  Haaa... satu tip.  Kalau tengah-tengah kayuh, tiba-tiba rasa tak boleh pergi dah.  Cepat-cepat berhenti dan keluarkan kamera...Petikla gambar sekeping dua.  Jadinya berhenti tu sebab nak ambik gambar, bukan sebab pancit.  Cover lineeeee.  Ok...kita sambung siaran.

Habis memanjat denai berbatu menyambut.  Boleh la layan sikit.  Yang lain sudah menderu ke depan.  Pok Li tercicir di belakang.  Entah apa kena Pok Li hari tu.  Angin dia tak mari.  Tewas pada cerun berkali-kali.

King of cerun...
Gerombolan menanti di simpang Bukit Pau.  Aku redah dulu untuk mencari tempat yang sesuai untuk membidik kamera.  Memang selepas simpang modenya memanjat memanjang.  Cuma cerunnya berbeza kecil besar pendek panjang.  Nadanya tetap naik...Dalam banyak cerun naik tu ada satu yang KING!  Cukup perisanya... Curam, panjang dan permukaannya bergalur.  Denainya lebar, tetapi permukaan untuk dilanyak tayar basikal tinggal 6 inci saja.  Salah imbang, tayar terjun masuk longkang...Mahu tidak mahu, terpaksa turun dan berpimpin tangan dengan basikal memanjat cerun yang macam tersengih mengejek pengayuh kaki lembik.

Layan turun la pulak!
Uncle Yap memberi kata penggalak.  Jalan di depan jalan penebus segala jerih payah tadi.  Meluncur turun di denai yang dinaungi rimbunan pohon rimba dan buluh.  Sedap sungguh melayan.  Berderu semua pergi macam peluru bila dipetik picu.

Kesedapan tidak berpanjangan bila sekali lagi dihadapkan dengan cerun.  Kali ini tidak securam cerun tadi.  Tapi rupanya sama muka berjerawat dan berlongkang.  Tapi masih boleh dikayuh.  Yang handal-handal terus menunjal hingga ke puncak.  Aku tewas dipertengahan.  Kaki lesu tak mampu menerjah.

RnR
Jam 0945hrs.  Puncak cerun 2 jadi tempat berehat selepas lebih kruang 6km berkayuh.  Aras ketinggian 245m.  Uncle Yap dengan ramah memberi taklimat sekali lagi.  Aku perasan laluan itu laluan ke Lubuk Tedung dan Kem Sleh.  Semerta darah menyirap sebab ingatan lampau menghadap laluan itu agak mencabar.  Mujur Uncle Yap mencerah suasana.  Denai akan menyusup masuk satu laluan di tepi tempat kami berhenti.  Laluan penemuan baru yang baru saja disiapkan.  Oh... tak sabar rasanya.

Keseronokan tahap baru bermula!
Masuk ikut muka denai yang samar saja
kelihatannya.  Kalau tiada jurupandu memang cari tak berjumpa. Denaipun tak berapa nampak.  Bermula dengan landai dan berliku mencari laluan di celah-celah pokok-pokok renek.  Kemudian meluru turun meliuk lentok.  Sesekali bunyi bergerutup bila dedaun kering dan ranting-ranting yang menutup jalan digilis tayar-tayar gerutu.  Laluan turun berakhir dengan caruk anak sungai.  Tebingnya boleh dikayuh jika kena cara hadapnya.

Caruk 1
Selepas caruk, kena mendaki balik.  Denai nyaman dengan kecerunan sederhana.  Boleh dikayuh.  Terpulang nak terjah sampai bersimpul urat kaki atau bertenang-tenang santai hingga ke puncaknya dalam jarak 1.3km dari caruk.  Kayuhannya memang menyeronokkan.  Terapi jiwa penghilang kusut masai serabut hidup kota.

Downhill lazatttt...
Dari puncak, sekali lagi mendapat nikmat downhill menderu turun.  Larian kali ini lebih pendek.  Melintas satu lagi caruk anak sungai.  Air sungai jernih dengan dasar sungai dihias batu-batu sebesar bola.  Masih ada laluan untuk berkayuh.  Tebingnya juga boleh dipanjat.  Namun begitu, aku tak berjaya mengharung.  Dek kerana tak puas hati, aku cuba sekali lagi.  Rahmat dan Midut jadi saksi.  Elok lepas berjaya cubaan kedua, tayar depan aku kelepek kelepek bocor.  Tadi masa redah anak sungai main terjah saja.  Tayar depan sudah hantam sama batu.  Tiub kena patukan ular.  Dua lubang tersengih memandang aku bila aku cabut tiub dari tayar...Duduk la aku bersila simpuh dengan penuh kesopanan dan keayuan menukar tiub.  Agak lama kot masa yang kami ambil, Uncle Yap berpatah balik memeriksa keadaan.  Sedang elok dia sampai, tiub siap dibaiki.  Rupanya dari tempat tiub bocor nak ke air terjun dah dekat.  Dalam 200m saja...

RnR 2 dekat air terjun
Tempat rehat di dalam rimba yang cantik.  Kawasan lapang dan bersih di bawah naungan beberapa rumpun buluh.  Siap ada bangku dan pangkin untuk duduk duduk.  Di sebelah timur, ad
a cerun turun untuk ke air terjun.  Kawasannya tak besar sangat.  Cukuplah untuk gerombolan 10-15 orang berkubang dan bersiram di bawah air yang sejuk nyaman.  Dalam diam rupanya Rahmat bawa bekal nasi lemak bungkus.  Sedap nampak depa membedal nasi lemak di tepi air terjun.  Semua orang tak lepas peluang mandi ayor terojon.  Dalam ramai-ramai, ada sorang yang takut air.  Si Bahari jenuh diajak untuk membasahkan diri.  Tak mau dia.  Alasannya, tak bawa baju salin.  Apa punya bewak takut air.  Spesis dhob fadang fasir barangkali.

Air terjun sejuk jernih segar...
Dah puas berkubang, masa untuk berkayuh balik.  Kata Uncle Yap, dah tak jauh dah.  Laluannya pula menurun.  Memang sedap menibai.  Ada dua bahagian yang curam dan berbatu.  Perlu diterjah dengan cermat.  Sedang syok melayan downhill tiba-tiba dah sampai ke jalan tar.  Denai keluar ke jalan tar berhampiran dengan kem Ghafar Baba... Dah habis bahagian denai.  Tinggal kayuhan santai atas jalan tar untuk balik ke tempat parkir.

Nyata Kemensah masih lagi ada ummmppphhhnya.  Memang tak sia-sia kayuhan hari tu.  Rasa pudar dan tawar kepada Kemensah kembali berperisa.    Dalam hati sudah ada nawaitu untuk berkayuh lagi di Kemensah.  Kayuhan hari itu kembali mengesahkan Kemensah!

Sebelum balik, sempat menjamu selera di warung.  Aku belum berselera untuk makan.  Cukup sekadar menogok airap bandung yang dihidang dalam jag.  Entah berapa cawan aku togok, aku hilang kiraan.  Yang lain sempat menyulam maggi goreng sambil bercerita dan mengimbas kembali kayuhan tadi.  Terima kasih kepada Uncle Yap dan kawan-kawan dari geng Kura-kura Turbo yang sudi menjadi jurupandu dan memeriahkan kayuhan.  Insyaa Allah kita kayuh Kemensah lagi...

Lagi gambar kayuhan ada di sini.

1 comment:

hafiz said...

salam

aku duduk di ukay perdana , dan interested untuk jelajah trail kemensah. tapi buat masa ni tak ada kaki. boleh perkenalakan aku dengan uncle yap yang legend ni. mana tau boleh ada geng