Tuesday, September 10, 2019

Kemensah ~ Sekitar Bukit Pau


Rimba kaki gunung di Kemensah ini antara kawasan mainan awal waktu aku mula bermain MTB.  Beberapa tahun kemudian minat untuk bermain di Kemensah menjadi tawar.Sebahagiannya kerana keadaan denai yang berlongkang di tengahnya akibat hakisan tayar-tayar gerutu motosikal yang keluar  masuk di kawasan itu.  Longkang di tengah denai membuatkan kayuhan menjadi sukar.  Terpaksa enolak basikal.  Dan menolak basikal bukanlah sesuatu yang menyeronokkan.

Baik... putar masa laju ke hadapan.  Datang balik keinginan untuk bermain di Kemensah.  Bulan Mac lepas aku masuk ke air terjun Sofea Jane.  Banyak yang sudah berubah.  Perubahan yang membuatkan aku kembali berminat untuk berkayuh di Kemensah.  Cadangan asal mahu ke Bamboo Trail.  Dan kita boleh merancang, kesudahannya berlaku mengikut kehendak Tuan Punya Alam Ini.

Sabtu, 7 September 2019.  Hanya aku dan Jas menyahut seruan.  Dan kami akan berkayuh dari rumah hingga ke Kemensah.  Aku tak perlu bercerita secara mendalam kayuhan dari Restoran Thaqwa ke Kemensah.  Ringkasnya, jarak lebih kurang 10km dalam masa lebih kurang 30 minit.


Titik mula

Pagi Sabtu masih muda.  Belum ramai pengunjung di sekitar.  Aku ambil penanda Endomondo bermula di simpang masuk ke Kem Isi Rimba/Jinbara.  Jalan mini tar seiring sungai di bawah teduhan pohonan rimba.  Sampai ke kaki cerun untu masuk ke denai, nampak ada 3 orang pengayuh berada di situ.  Kamipun bertegur sapa dan bertanya ke mana arah tujuan mereka.  Sekitar Bukit Pau katanya.  Aku buat perkiraan sekejap.  Kemudian mengusulkan pada Jas "Kita ikut derang ni sajalah".  Ijas senyum dan angguk,  Aku maklumkan kepada kawan baru yang aku dah lama tak masuk.  Aku kayuh pelan saja...

Denai pembuka itu aku kenal sangat.  Cerun mau dalam 20%-30%.  Dulunya jalan tanah.  Penuh alur air.  Kena pandai cari line untuk kayuh.  Sekarang sudah diturap konkrit dan kerikil.  Walau dah diturap, cerunnya masih lagi menggerunkan...Aku sudah tua.  Banshee Pyre aku pun sudah tua.  Masih menggunakan gear 2x9.  Gear paling rendah aku pakai.  Mujurlah boleh kayuh sampai habis cabaran pertama.  Datang lagi 2 cabaran seumpama tapi mujur lagi pendek.  Cukuplah untuk pemanas betis.  Berhenti rehat di simpang tiga pertama.

Senyum dalam kepuraan bila berhadapan kamera

Masa rehat tidak dipersia.  Taaruf dan perkenalan dengan kawan kayuhan baru.  Mus dan anaknya Ayie, dan Fandy.  Mereka dari Pantai Dalam.  Sempat la bercerita tentang laluan yang bakal ditempuh.  Aku pasang telinga saja sebab ingatan aku sudah samar.  Entah kenapa yang aku ingat kawasan itu ialah markas seorang yang mendakwa sebagai Rasul Melayu.  Sapa ingat?

Ayie bergerak dulu mendaki cerun tanah dengan kecerunan 20%.  Panjang jugalah pendakiannya.  Kira-kira separuh pendakian, ada bunyi air mengalir dari sebelah kiri.  Suasana redup kerana dipayungi pohon-pohonan.  Aku tak pastilah kenapa, tapi bunyi deru air itu bagaikan satu terapi untuk aku.  Jiwa rasa tenang bila mendengarnya.  Bagai terpukau, letih dan penat seakan hilang. Aku berjaya teruskan kayuhan.  Jas mengekor aku dengan rapat di belakang.  Budak ni dah jadi macam bayang-bayang aku bila berkayuh.

Sebentar kemudian ternampak pula Ayie yang sudah bersedia dengan henponnya untuk merakamkan aksi-aksi hebat pagi itu.  Aku tidak mahu menghampakan Ayie.  Beberapa pos hensem dan manja dilontarkan untuk dirakamkan.  Harapnya kamera dia tidak terbakar dek hangatnya aksi dan pose aku.  Laluan melandai sebentar. Ada simpang di sebelah kiri yang menjadi sempadan kepada dua kolam.  Pokok manggis bagaikan menjadi gerbang kepada simpang kiri.  Kami berhenti sebentar menunggu Mus dan Fandy sampai.  Bagai dijanji, 2 ekor anjing ikut sama sampai dari arah simpang.

Kami berhenti lagi dan sempat mengupas beberapa biji bawang.  Jas sempat mencuba-cuba basikal Pyre tua aku.  Pelawaan Fandy untuk mencuba basikal Felt Fandy diterima dengan sedikit malu-malu tupai kononnya.  Nampak macam dah teruja dan teracun dengan basikal Fandy.  Gitulah resam berkayuh, boleh tengok basikal orang tapi jangan sentuh.  Kalau sentuh, ada sumpahan melekat.  Payah nak ubat...

Kayuhan disambung kembali.  Macam tadi, Ayie naik dulu.  Aku menyusul.  Bayang-bayang aku tertinggal.  Bila aku toleh ke belakang dan mendapati tiada sesiapa, mata aku melilau mencari tempat sesuai untuk berlabuh dan mengambil gambar.  Elok aku baru nak berhenti, Jas dan sampai.  Belum sempat siapkan kamera dia dah bergerak pergi.  Dapat tangkap gambar dia dai belakang saja.  Ha..tu, belah kiri tu gambar itulah.  Kecerunan sama macam tadi.  Oppsss... tak sama..sebab makin ke atas makin mencerun sehinggalah Jas pun mengalah.  Berhenti dan tolak basikal juga dia.

Denai melandai sekejap kemudian membuka kepada satu kawasan rata dan lapang di atas rabung.  Penderaan belum selesai lagi.  Ada sikit lagi pendakian perlu dibereskan.  Dan macam tadi, Ayie sudah siap menunggu.  Dan seperti tadi juga aku lekas-lekas berkasi untuk tidak mahu mengecewakan Ayie.  Semoga Ayie berpuas hati.

 


Kami berada di kawasan terbuka.  Di atas rabung yang berpecah 2.  Kawasan sudah ditebas dan dilapangkan ada 2 buah pondok.  Satu di kiri.  Satu di kanan.  Sayup nampak pemandangan sekeliling dipenuhi kehijauan.  Bukit bukau dan gunung-ganang dari kejauhan.

Sebaik aku sampai dan meletakkan (melepaskan) basikal, ternampak anjing oren yang tadi turun ke bawah, terkedek-kedek berlari naik pula.  Tak tahu penat anjing tu.  Fandy dan Mus menyusul di belakang.

Kami berrehat lagi di bawah teduhan pokok di tepi lereng.  Sambil tu, Mus meluang masa memberi makan anjing-anjing yang sedari tadi mengekori kami.  Rupanya, sudah menjadi kebiasaan bagi mereka memberi anjing-anjing itu makan.  Dah siap bawa makanan anjing.  Fandy dalam seloroh sempat menceritakan bagaimana pandangan manusia kepadanya waktu dia membeli makanan anjing sebelum berkayuh pagi itu.
Habis berehat dan bersantai menghabiskan filem, kayuhan bersambung.  Mendaki bukit di sebelah kanan arah kami datang tadi.  Cantik tempatnya.  Lapang dan bersih.  Ada bangku-bangku yang dibuat dari buluh di sebelah kiri denai doubletrack.  Irama kayuhan akan mula bertukar.

Denai lebar ditinggalkan,  Di depan, denai sempit singletrack yang sedikit terlindung dengan pokok serai.  Waduhhhhh...Dah lama tak layan denai sebegitu.  Denai sempit meluru turun.  Meliuk lentok meluru masuk ke dusun.  Denai mendakap lorong memaksa perhatian diberikan sepenuhnya.  Tangan, kaki, mata, telinga berkoordinasi dan berkolaborasi membawa basikal mendakap denai sekemas-kemasnya.

Sebab dah lama tak beraksi begitu, aku jadi takut-takut-berani.  2 kali takut... Lebih banyak main brek dari meluncur pergi.  Biar lambat janji steady.  Besok boleh main lagi.  Denai sempit singletrack cuma sekejap.  Barang sedap memang begitu.   Denai sempit bercantum kembali dengan denai double track.  Masih lagi dalam mood menurun.  Sampai di satu simpang empat, aku berhenti menunggu yang lain sampai.  Tetiba, tapak kasut Jas mengambil keputusan terburu bercerai dari kasut.  Terjengketlah budak tu dengan kasut sebelah.  Perceraian tidak diredai.  Kasut dan tapak dipaksa rujuk semula dengan cable tie.  Cukuplah untuk boleh berkayuh balik ke rumah...

Selesai upacara ringkas rujuk semula, semua terus meluru turun.  Aku tertinggal di belakang.  Turunlah aku perlahan-lahan sambil brek belakang aku bersungut-sungut bagai baung di bawah bangkar.  Mereka yang lain sudah menanti di bawah pada satu kawasan lapang dan landai.  Aku pulak mendahului untuk mencari spot yang baik untuk merakamkan aksi.  Denai menurun pantas dengan beberapa tempat dihiasi batu-batu.  Ada juga batu-batu longgar yang boleh menghumban tayar ke sisi dan mengasah muka ke tanah kalau tidak cermat.

Aku berhenti bila berjumpa simpang.  Simpang yang membaw masuk ke perut denai Kemensah.  Boleh pergi ke Lubuk Tedung, Kem Sleh dan Bamboo Trail.  Aku bersedia di situ untuk mengambil gambar yang lain.  Turun Ayie dan Fandy.  Lama aku tunggu, baru muncul Mus dengan Jas... Kenapa lambat?  Persoalan hanya bersimpul di dalam kepala tidak dilontarkan keluar...

Kayuhan off road sudah hampir ke penghujungnya.  Simpang kanan itu membawa kembali kepada simpang 3 yang mula-mula ditempuh.  Ala...tempat bertaaruf tadi tu.  Dari situ, belok kanan, dan turun ikut Kem Isi Rimba, Jinbara dan keluar ke Jalan Kemensah.  Selesai sudah kayuhan off road - Kemensah - Bukit Pau untuk hari itu...Terima kasih kepada trio Mus, Fandy dan Ayie kerana sudi biar kami tumpang.  Lepas tu belanja minum pulak lagi.

Boleh lihat gambar di Album Ride Kemensah 20190907

No comments: